Een vaccinatie tegen hepatitis A

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende virussen, bacteriën en andere zaken die ons ziek kunnen maken. Het is dan ook steeds belangrijker aan het worden om op een gezonde manier te leven. Alleen dan kunnen we er samen voor zorgen dat iedereen veilig over straat kan gaan. Je zag het bijvoorbeeld de afgelopen periode met het coronavirus. Opeens stond de hele wereld op z’n kop doordat een virus zich razendsnel kon verspreiden. De kans is aanwezig dat dit ooit nog eens kan gaan gebeuren, al hopen we natuurlijk van niet. Gelukkig zijn er nu al genoeg virussen waartegen we onszelf kunnen goed kunnen beschermen op meerdere manieren. Vaak komt hier een vaccinatie bij kijken, waardoor we onszelf kunnen beschermen tegen deze bepaalde virussen. Dat is bijvoorbeeld ook het geval met hepatitis A. 

 

Hepatitis A

Deze ziekte is namelijk een vervelende. Wanneer je hepatitis A oploopt kan je er als volwassen persoon meerdere maanden goed ziek van zijn. Daarom is het belangrijk om jezelf tegen deze ziekte te beschermen. Hepatitis A wordt ook wel geelzucht genoemd. Dat komt omdat het lichaam en de ogen een gele goed kunnen krijgen wanneer je hepatitis A hebt opgelopen. In de basis is deze ziekte een ontsteking aan de lever, maar daardoor ontstaan er vervelende symptomen aan de rest van het lichaam. Zo kan je bijvoorbeeld erg moe worden, zal je last kunnen hebben van misselijkheid en daarnaast zal je pijn kunnen voelen in de buik ter hoogte van de lever. Je kan vooral snel besmet raken door in aanraking te komen met bijvoorbeeld vervuild water. De meeste watersystemen in Europa zitten erg goed in elkaar, maar er zijn op onze aardbol ook plekken waar dat niet het geval is. 

 

Vaccinatie 

In regio’s als Azië en Afrika is het nog steeds mogelijk om hepatitis A op te lopen. Wanneer je een reis naar deze gebieden gaat maken is het dan ook aan te raden om jezelf tegen dit virus te laten beschermen. Je wilt namelijk niet maandenlang met de symptomen van deze ontsteking rond gaan lopen. Een hepatitis A inentingkan dan de best mogelijke oplossing zijn. Door de twee prikken die nodig zijn om jezelf goed te beschermen, zal jij jezelf geen zorgen hoeven te maken tijdens de reis naar het gebied waar hepatitis A nog voorkomt. Hierdoor zal je op een fijne manier van de reis kunnen genieten zonder enige zorgen. Soms kan het zelfs zo zijn dat deze inenting vergoed wordt door de zorgverzekeraar.