Zwaardvechten als sport voor een gezond lichaam en geest

Als jongen met zwaarden spelen

Elke jongen heeft ervan gedroomd. Toen we als jongetjes films begonnen te zien zoals, Troy, The Lord of The Rings, King Arthur, stelden we ons allemaal voor hoe het zou zijn om een dappere ridder of zwaardvechter te zijn. Vele jongens, inclusief ikzelf zochten dan ook houten stokken in het bos en maakte er geïmproviseerde zwaarden van. We speelden dan ridder buiten, of zoals ik en mijn broer, op de trampoline. Hier konden we namelijk niet alleen zwaardvechten spelen maar ook nog gekke sprongen erbij maken. Soms liep het natuurlijk uit de hand en kreeg iemand per ongeluk een klap met een stok. Maar over het algemeen was het gewoon heel erg leuk.

Zwaardvechten als serieuze sport

Voor de meeste jongens bleef het bij slechts spelen als kind maar voor sommigen van ons groeide de interesse in zwaardvechten verder uit. Dit leidde mij er persoonlijk toe om het als serieuze sport te gaan beoefenen. Er zijn vele verschillende disciplines binnen het zwaardvechten, zoals het alom bekende schermen maar ook andere Aziatische varianten zoals Pencak Silat. Alle disciplines vallen in principe onder de noemer van martial arts. Sommigen denken dat het misschien louter een sport is waar martial arts ook bruikbaar moet zijn. Je kunt natuurlijk wel fysieke zelfverdediging toepassen in een moeilijke situatie maar niet iemand met een zwaard te lijf gaan.

Desondanks heeft de vechtsport wel degelijk veel toepasbare lessen voor het normale leven. Je kunt natuurlijk een zwaard kopen voor decoratie maar als je kunt er ook een kopen voor het beoefenen van je nieuwe sport. Oefenzwaarden komen natuurlijk in vele verschillende vormen en maten. Zo zijn er natuurlijk de bekende houten zwaarden. Maar oefenzwaarden kunnen ook van metaal zijn, zonder scherpe rand natuurlijk. Daarnaast zijn er zwaarden van kunststof die over het algemeen het meest ideaal zijn voor trainingen waar contact voorkomt.

Verschillende zwaarden

Het materiaal van het zwaard is niet de enige factor. Ook het soort zwaard speelt een rol. Er is bijvoorbeeld de Japanse katana. Een prachtig zwaard dat ook wel bekend staat als het samoerai zwaard. Het zwaard werd tussen de 12e en 19e eeuw gebruikt door de Japanse Samoerai krijgers. Het waard wordt tegenwoordig vooral voor ceremonies gebruikt maar de houten versies worden ook in trainingen gebruikt.

Naast de Japanse katana is er ook het Europese langzwaard. Dit was vanzelfsprekend het meest gebruikte zwaard in Europa, voornamelijk tijdens de middeleeuwen. Er zijn ook foam zwaarden. Die zijn het meest handig voor trainingen waar er fysiek contact is. Als je wilt gaan sparren zijn dit de meest verstandige zwaarden om te gebruiken.