Het seizoen is geopend! Tijd voor haring!

It’s Haring time! Het eerste vaatje Hollandse Nieuwe is geveild en heeft een top bedrag opgebracht. Maar voor ons liefhebbers is er een heerlijk seizoen begonnen. De tijd waar mening visliefhebbers eigenlijk een jaar lang naar uitkijken. Hetzelfde geld voor het mosselseizoen. Maar laten we het nu over de zoute haring hebben.

Een lekker vet visje.

Het visje bevat veel goede vetten. Waaronder Omega 3, een natuurlijk, essentieel vet wat wij van naturen niet aanmaken. Dus een extra harinkje kan geen kwaad. Natuurlijk moet je geen tientallen haringen in een keer opeten, dat is natuurlijk niet gezond. Maar met mate is het visje goed voor je. Dus waarom overslaan?

Goed voor meer dan je denkt.

Ja de haring is niet alleen maar goed voor de essentiële vetten. Maar het helpt ook nog om van die verschrikkelijke kater af te komen. Ja, serieus waar. Geen strip aspirines meer naast je glas water. Maar een bordje heerlijke haring. We snappen dat je nu denkt; “Nou ik hoef de geur van vis niet te ruiken wanneer ik een kater heb.”

Ja, ook dat begrijpen we, maar het helpt beter dan een aspirientje. Dus waarom niet een keer proberen?

Een haring in elk gerecht.

Een haring hoef je niet alleen maar zo met ui en augurk op te eten. Je kan het in verschillende gerechten verwerken. Zoals op een broodje, maar dat zal al wel bij vele bekend zijn. Maar een lekkere zomerse salade kan je met deze helden ook maken. Een combinatie met rode bieten werkt altijd goed. Een appeltje bij de salade er door heen. En je hebt een heerlijke zomerse salade die geserveerd kan worden een bbq, of een andere leuke bijeenkomst.

Een paar leuke haring feitjes.

Nog een paar leuke feitjes, leuk om te vertellen op een verjaardag of aan vrienden. Want wist je dat;

  • De Hollandse Nieuwe door de Europese Unie is erkend als gegarandeerde traditionele specialiteit? Je het is ook een echte Hollandse specialiteit
  • Er maar liefst 16 spreekwoorden in het Nederlandse woordenboek staan waar haren een samenstelling van is? “Haring in ’t land, dokter aan de kant” is een van de bekendste spreekwoorden met het woord haring erin.
  • Er jaarlijks 180 miljoen stuks Hollandse Nieuwe worden gevangen. Hiervan worden er 79 miljoen in Nederland opgesnoept. De overige visjes gaan vooral naar Duitsland en België.
  • Veel mensen denken dat de haring rauw gegeten wordt? Maar dat is totaal niet het geval. Haring is een bewerkt product. De haring wordt gepekeld. En door de pekel ontstaat er een enzymatische rijping wat zorgt voor de specifieke smaak en textuur die wij kennen van de haring.