Een dagje zondigen? Hier moet je op letten tijdens een cheatday!

Voor de meeste mensen betekent diëten dat je niet meer alles kunt eten wat je wilt. Gedachteloos een zak chips naar binnen werken tijdens je favoriete televisieserie is er dan ook niet meer bij. Hoewel je al weken of maanden heel consequent aan het diëten bent, bekruipt je soms de trek naar een lekkere snack. Je probeert deze van je af te schudden. Je ziet namelijk eindelijk resultaat van je harde werk en je wil dit natuurlijk niet teniet doen door aan je impulsen over te geven. Als je zo streng voor jezelf bent is een dieet echter veel lastiger vol te houden. Je loopt zelfs het risico om plotseling te zondigen of – erger nog – je hele dieet aan de kant te schuiven. 

 

Wees daarom niet te streng voor jezelf. Een dagje zondigen mag best. Een zogenaamde cheatday kan je soms zelfs helpen om het mentaal beter vol te houden. Voordat je fast food near me op gaat zoeken is het echter wel belangrijk om op een aantal zaken te letten. Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje! 

 

Plan cheatmomenten altijd in 

 

Veel mensen zijn bang om tijdens een cheatday alle zelfbeheersing te verliezen. Hierdoor lopen ze het risico om veel te veel te gaan eten of wellicht ook na de cheatday weer in hun oude patroon te vervallen. Hoewel een cheatday op zichzelf weinig verandering op de weegschaal zal laten zien, kan het terugvallen in je oude gewoontes natuurlijk een groot risico zijn. Daarom is het belangrijk om je cheatmomenten zorgvuldig in te plannen. Sommige mensen hebben het nodig om minimaal één keer per week te cheaten. Anderen hebben hier maar één keer in de maand behoefte aan. Onthoud: zondigen mag, zolang je dit maar verstandig doet. Wat eten we vandaag via Butlon

 

Vooral wanneer je vaker wil cheaten is het belangrijk om regels voor jezelf op te stellen. Zo zorg je ervoor dat je snoepgedrag binnen de perken blijft en dit vrijwel niet te zien zal zijn in je resultaten. Hanteer bijvoorbeeld de volgende richtlijnen: 

 

  • Kies twee maaltijden in de week uit, waarbij je iets ongezonder of juist een iets grotere porties mag eten. Tel hierbij wel de calorieën en probeer te voorkomen dat je meer dan 1.000 calorieën voor deze maaltijd rekent.
     

  • Houd je 6 dagen van de week streng aan je dieet en eet één dag zoals je zonder dieet zou doen. Probeer ondertussen wel nog steeds de calorieën te rekenen en overdrijf niet. Meer eten dan 2.000 tot 3.000 calorieën is onverstandig.
     

  • Ben je iemand die niet veel geeft om grote maaltijden of een lekkere vette hap? Maar mis je het wel om lekker te snacken? Kies er dan voor om iedere dag een snack van maximaal 300 calorieën te eten en cheat verder niet. Dit is een goede methode voor echte snoepers om hun dieet langer en beter vol te houden. 

 

Geef niet op! 

 

Zeker wanneer je plotseling gecheat hebt kan dit van grote invloed zijn op je zelfvertrouwen. “Nu is alles voor niets geweest en kan ik net zo goed stoppen,” probeer deze gedachte direct van je af te schudden. Zie het eens van een ander perspectief. Denk je nu echt dat één dag slecht eten meer invloed heeft dan 6 dagen gezond eten? Natuurlijk niet! Wellicht val je iets minder snel af, maar het moet natuurlijk wel leuk blijven en het resultaat zal er uiteindelijk ook gewoon komen. Zet daarom gewoon de schouders er weer onder en volg de richtlijnen van je dieet. Voel je vooral niet schuldig over een keertje eten bestellen via butlon.com. Cheatmomenten passen prima bij een gezond dieet. Zolang je het maar niet overdrijft.