Hoe kun je het best een passend mondkapje vinden?

Een niet medisch mondkapje kun je zelf maken of in de winkel of bij een webshop kopen. In alle situaties is het van belang dat het kapje zowel de neus als de mond en de kin goed bedekt en dat het mondkapje goed op het gezicht aansluit. Om te kijken welke maat kapje je het best kan kopen kan je de afstand tussen de bovenkant van je neus en je kin meten. Is deze afstand tussen de 11 en de 12,5 centimeter, dan heb je maat M/L nodig. Is de afstand korter, dan kies je voor S/M en is deze langer dan kies je voor L/XL. Ook de patroontjes voor het zelf maken van een kapje zijn in verschillende maten verkrijgbaar. De wegwerpkapjes bevatten meestal 3 lagen en zijn in een standaard maat verkrijgbaar. Door de plooien in het masker kun je deze uitvouwen al naar gelang je een grotere maat nodig hebt.

 

Hoe gebruik je een wegwerp mondkapje veilig?

Voor wegwerp kapjes is het van belang dat je altijd je handen desinfecteert of wast voor je het kapje gaat gebruiken. Daarnaast moet je het kapje alleen bij de elastiekjes vasthouden en voorkomen dat je de binnenkant aanraakt. Het verstevigde randje van het kapje moet je goed tegen de neus drukken. Bovendien is het aan te raden om het kapje zo veel mogelijk op te houden en zo min mogelijk aan te raken. Door het kapje steeds op- en af te zetten loop je het risico om het kapje te besmetten. Het is sowieso verstandig om na vier uur een schoon kapje te pakken, of eerder als je ziet dat het mondkapjes vies is. Als je het kapje afzet voor hergebruik, zorg er dan voor dat je eerst je handen wast of desinfecteert en stop het kapje niet in je jaszak. Gebruik altijd een zakje, doosje of bakje en houdt nieuwe en gebruikte mondkapjes van elkaar gescheiden.

 

Hoe gebruik je een stoffen mondkapje veilig?

Bij het gebruik van een stoffen kapje is het, net als bij het wegwerpmondkapje, van belang dat je je handen goed desinfecteert en het kapje alleen bij de elastiekjes vasthoud. Bovendien moet je stoffen kapjes ook regelmatig door een schone vervangen en de gebruikte kapjes wassen. Deze kapjes moeten op 40 of 60 graden gewassen worden, afhankelijk van het materiaal. Let er wel op dat je je handen ook eerst wast voor je het mondkapje uit de wasmachine haalt en het op een schone plaats opbergt. Bij voorkeur in een schoon bakje of zakje, zodat er geen bacteriën op het kapje kunnen komen. Het is aan te raden om meerdere stoffen kapjes te hebben, afhankelijk hoe vaak je wast. Op de site van SafeSave hebben ze kapjes met verschillende leuke prints te koop, maar ook effen exemplaren als je niet zo van printjes houdt. Bovendien gaan stoffen kapjes langer mee, waardoor ze beter voor het milieu zijn dan wegwerp mondkapjes.